• 0533 552 3971
  • Güzelyalı Mah. 81181 Sok. Fazilet Kibritoğlu Apartmanı 1A Kat 1 Daire 2 Çukurova / ADANA
Diş Travmaları | ATA Çocuk Diş Kliniği - Uzm. Dt. Arzu SOYGUN
Diş Travmaları

Diş Travmaları

Çocuklar ve aileleri için en üzücü durumlardan biri de diş travması nedeniyle çocuğun dişinin kırılması, yer değiştirmesi ya da tamamen yerinden çıkmasıdır. Özellikle dişin yerinden çıkması ve diş kırığı ile sonuçlanan diş travmalarında olay anından itibaren diş hekimine ulaşma arasında geçen süre ile kırılan diş parçasının veya dişin getiriliş şekli tedavinin başarısında büyük rol oynamaktadır. Böyle bir durumda ailenin mümkün olduğu kadar sakin olmaya çalışması ve hekime kazanın tam olarak ne zaman, nasıl ve nerede gerçekleştiği hakkında bilgi vermesi gereklidir. Çocuğun genel sağlık durumu (alerjik astım, epilepsi, kan hastalığı, kalp hastalığı gibi) ile ilgili ve tetanoz aşısının olup olmadığı konularında da diş hekimini doğru bilgilendirmelidir.

Süt dişlenme döneminde çocuklarda en sık karşılaşılan travma şekli, dişlerin tamamen yerinden çıkması ya da dişin çene kemiği içerisine gömülmesi şeklinde olmaktadır. Travma nedeniyle yerinden çıkan süt dişleri tekrar yerine yerleştirilmez. Daimi diş germi, geçirilen travma nedeniyle zarar görmemişse bile süt dişi geri yerleştirilmeye çalışılırken zarar görebilir. Bu nedenle travma nedeniyle yerinden çıkan süt dişleri kesinlikle tekrar yerine yerleştirilmeye çalışılmamalıdır.

Daimi dişlenme döneminde, diş kırıldıysa ve kırık parça bulunabildiyse kırık parça süt içerisine konularak en kısa sürede çocuk diş hekimine başvurulmalıdır. Daimi diş yerinden tamamen çıktıysa tekrar diş yuvası içerisine yerleştirilmesi mümkün olabilmektedir. Fakat Çocuk diş hekimine en kısa sürede ve uygun şartlarda getirilen dişlerin başarı şansı artar. Kaza anında yerinden çıkan diş bulunup diş hekimine gelene kadar çocuğun yanak içinde getirilmesi en uygun taşıyıcı ortamlardan biri olmasına rağmen bu çoğu zaman kaza anındaki panikle pek mümkün olamamaktadır. Bu yüzden dişin köküne hiç dokunmadan akan su altında yıkanıp, dişi serin süte koyarak süratle diş hekimine ulaştırınız. Dişi asla suda veya kuru bir ortamda bekletmeyiniz. Diş yaralanmalarında çocuğu bir diş hekimine mümkün olan en kısa sürede ulaştırmanız, tedavinin başarısında en önemli rolü oynamaktadır.

Cep telefonlarınıza yükleyeceğiniz ücretsiz bir uygulama ile siz de yaralanma geçiren bir yakınınıza ilk yardım sürecinde destek olabilirsiniz. ToothSOS adlı uygulamayı, Dünya Diş Yaralanmaları Derneği tarafından geliştirilmiş ve cep telefonunda çalışabilen türü mevcuttur. Programı Türkçe kullanabilir, kendinizi hasta olarak ayarladığınızda; her türlü yaralanmada ne yapabileceğinizi adım adım görebilirsiniz.